Babiččina ořechová bábovka

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 125 g másla (měkkého)
  • 100 g mletých ořechů (vlašské ořechy nebo lískové ořechy)
  • 4 velká vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 100 ml mléka
  • Špetka soli
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 180°C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
  • Ve velké míse vyšlehejte měkké máslo s cukrem krupice a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a důkladně míchejte po každém přidání.
  • V jiné míse smíchejte mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva a špetku soli. Suchou směs postupně za stálého míchání přidávejte do směsi s vejci a máslem. Přilévejte mléko, aby těsto bylo hladké.
  • Hotové těsto nalijte do připravené formy na bábovku a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud není bábovka pevná na dotek a špejle vložená do středu vyjde čistá.
  • Nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.