Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml vlažného mléka
- 100 g krupicového cukru
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 2 vejce
- 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- Špetka soli
- 1 lžička citronové kůry (nejlépe bio)
- 100 g nasekaných pistácií (nesolených)
- Na ozdobu: celé pistácie a moučkový cukr
Postup přípravy
- Příprava kvásku: Do mísy rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Promíchejte a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut).
- Těsto: Do velké mísy prosejte mouku a přidejte sůl, zbylý cukr a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek a přidejte kvásek, zbytek mléka, vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké a elastické těsto (asi 10 minut ručně nebo 5 minut v robotu).
- Pistácie: Do těsta zapracujte nasekané pistácie. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
- Formování: Z vykynutého těsta vytvarujte bochánek a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 20 minut kynout.
- Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C. Bochánek potřete rozšlehaným vejcem, posypte celými pistáciemi a pečte asi 30–40 minut, dokud není zlatavý. Pro jistotu zapíchněte špejli do středu – pokud vyjde čistá, mazanec je hotový.
- Servírování: Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem. Mazanec chutná skvěle samotný nebo s máslem a marmeládou.