Netradiční velikonoční mazanec s pistáciemi

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 2 vejce
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
  • Špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry (nejlépe bio)
  • 100 g nasekaných pistácií (nesolených)
  • Na ozdobu: celé pistácie a moučkový cukr

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do mísy rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Promíchejte a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut).
  • Těsto: Do velké mísy prosejte mouku a přidejte sůl, zbylý cukr a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek a přidejte kvásek, zbytek mléka, vejce a rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké a elastické těsto (asi 10 minut ručně nebo 5 minut v robotu).
  • Pistácie: Do těsta zapracujte nasekané pistácie. Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Formování: Z vykynutého těsta vytvarujte bochánek a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. Nechte ještě 20 minut kynout.
  • Pečení: Troubu předehřejte na 180 °C. Bochánek potřete rozšlehaným vejcem, posypte celými pistáciemi a pečte asi 30–40 minut, dokud není zlatavý. Pro jistotu zapíchněte špejli do středu – pokud vyjde čistá, mazanec je hotový.
  • Servírování: Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem. Mazanec chutná skvěle samotný nebo s máslem a marmeládou.