Palačinky s jogurtem a mandlemi

Na palačinky

  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 400 ml mléka
  • Špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce rozpuštěného másla (do těsta)
  • Máslo na smažení

Na servírování

  • 200 g bílého jogurtu (nejlépe hustého)
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 50 g plátků mandlí (lehce opražených)
  • Čerstvé ovoce (např. borůvky nebo jahody, volitelně)

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, špetku soli a cukr. V jiné míse prošlehejte vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Postupně vmíchejte suché ingredience do mokrých, dokud nezískáte hladké těsto. Nechte těsto 15 minut odpočinout.
  • Smažení: Na pánvi rozehřejte malé množství másla. Naběračkou nalijte tenkou vrstvu těsta a rozprostřete ji rovnoměrně po pánvi. Smažte na středním ohni, dokud palačinka nezíská zlatavou barvu, poté ji otočte a osmažte i druhou stranu. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Příprava mandlí: Na suché pánvi opražte plátky mandlí, dokud nezezlátnou a nerozvoní se.
  • Servírování: Na každou palačinku dejte lžíci jogurtu, pokapejte ji medem nebo javorovým sirupem a posypte opraženými mandlemi. Podle chuti přidejte čerstvé ovoce.