Nadýchaný tvarohový mazanec s mandlovými lupínky

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g měkkého tvarohu (nejlépe plnotučného)
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 200 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
  • Špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry (nejlépe bio)
  • 50 g rozinek (volitelně, namočených v rumu)
  • 30 g mandlových lupínků
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Promíchejte a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut).
  • Těsto: V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek a přidejte tvaroh, vejce, vanilkový extrakt, kvásek a zbytek mléka. Vypracujte hladké těsto, do kterého zapracujte rozpuštěné máslo a případně rozinky. Těsto by mělo být měkké, ale nelepivé.
  • Kynutí: Zakryjte těsto utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
  • Formování: Z vykynutého těsta vytvarujte kulatý bochánek. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších 20–30 minut kynout.
  • Příprava na pečení: Troubu předehřejte na 180 °C. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými lupínky a vložte do trouby.
  • Pečení: Pečte 30–40 minut, dokud povrch nezezlátne. Pokud by povrch příliš tmavl, zakryjte mazanec alobalem.
  • Dokončení: Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a podávejte.