Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 g měkkého tvarohu (nejlépe plnotučného)
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- 200 ml mléka
- 20 g čerstvého droždí (nebo 7 g sušeného)
- Špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové kůry (nejlépe bio)
- 50 g rozinek (volitelně, namočených v rumu)
- 30 g mandlových lupínků
- Moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Příprava kvásku: Do malé misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Promíchejte a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut).
- Těsto: V míse smíchejte mouku, cukr, sůl a citronovou kůru. Uprostřed udělejte důlek a přidejte tvaroh, vejce, vanilkový extrakt, kvásek a zbytek mléka. Vypracujte hladké těsto, do kterého zapracujte rozpuštěné máslo a případně rozinky. Těsto by mělo být měkké, ale nelepivé.
- Kynutí: Zakryjte těsto utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud nezdvojnásobí objem.
- Formování: Z vykynutého těsta vytvarujte kulatý bochánek. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte dalších 20–30 minut kynout.
- Příprava na pečení: Troubu předehřejte na 180 °C. Mazanec potřete rozšlehaným vejcem, posypte mandlovými lupínky a vložte do trouby.
- Pečení: Pečte 30–40 minut, dokud povrch nezezlátne. Pokud by povrch příliš tmavl, zakryjte mazanec alobalem.
- Dokončení: Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a podávejte.