Domácí výroba mandlové mouky

Mandlová mouka je skvělá surovina do kuchyně. Kdo rád peče nebo experimentuje s bezlepkovou dietou, ten na ni určitě narazil. Dá se koupit hotová, ale proč si ji nepřipravit doma? Výhody jsou jasné – budete přesně vědět, co v ní je, a navíc ušetříte.

Jak na to? Jednodušší, než by se mohlo zdát

Vlastně nepotřebujete nic speciálního. Mandle a mixér nebo mlýnek na ořechy. Mandle je dobré předem spařit a oloupat, pokud chcete světlou mouku. Pokud ne, slupky ponechte, mouka bude mít trošku jinou chuť a vzhled. Oloupání mandlí je jednoduché, ale vyžaduje trochu trpělivosti. Zalijte je horkou vodou, nechte chvíli odstát a pak slupky snadno stáhnete mezi prsty. Pokud máte doma sušičku nebo trpělivost, nechte je pak pořádně proschnout, ať se nelepí.

Když jsou mandle připravené, přichází na řadu mixér nebo mlýnek. Tady je potřeba trocha opatrnosti. Pokud budete mixovat příliš dlouho, vznikne mandlové máslo. To je sice výborné, ale dnes chceme mouku, ne pastu. Mixujte tedy po krátkých intervalech a průběžně kontrolujte konzistenci. Občas promíchejte lžící, aby se mandle rovnoměrně zpracovávaly.

Jak mandlovou mouku uchovávat?

Domácí mandlová mouka nemá žádné konzervanty, a tak je náchylnější k žluknutí. Proto ji skladujte v uzavřené nádobě, nejlépe ve sklenici. Lednice je lepší než spíž, protože mandle obsahují tuky, které při vyšších teplotách rychleji oxidují. Kdo chce ještě delší trvanlivost, může mouku zamrazit. Stačí ji dát do dobře uzavřeného sáčku nebo nádoby a při použití ji nechat krátce rozmrznout. Někdy se může stát, že mouka není dostatečně jemná. Pokud chcete opravdu jemný výsledek, můžete ji po umletí prosít přes jemné sítko a větší kousky znovu pomlít. Další častá chyba – příliš dlouhé mixování. Jak už bylo řečeno, snadno se místo mouky vytvoří pasta. Krátké pulzní mixování je proto lepší než dlouhé souvislé sekání. A nakonec – vlhkost. Pokud nejsou mandle úplně suché, mouka se začne lepit do hrudek. Po spaření mandlí je opravdu důležité je nechat důkladně vyschnout.

Domácí mandlová mouka

Jak ji využít v kuchyni?

Mandlová mouka se hodí na pečení, do dezertů i na zahušťování omáček. Skvělá je v makronkách, kde se její jemná struktura opravdu projeví. Výborně funguje i v koláčích a sušenkách, kde dodá příjemnou chuť a trochu jiné vlastnosti těstu. Kdo rád experimentuje, může ji přidat do smoothie nebo domácí granoly.

Někdy se lidé ptají, jestli se dá mandlová mouka použít jako přímá náhrada za pšeničnou. Odpověď není jednoznačná. Mandlová mouka neobsahuje lepek, což ovlivňuje strukturu pečiva. Pokud nahrazujete pšeničnou mouku v receptech, je dobré kombinovat mandlovou mouku s jinými bezlepkovými alternativami, například kokosovou nebo rýžovou. U některých receptů ale funguje i samotná.

Je domácí mandlová mouka levnější?

Hotová mandlová mouka není úplně levná záležitost. Když si ji ale připravíte doma, můžete ušetřit, zvlášť pokud nakupujete mandle ve větším množství. Domácí výroba je taky výhodná v tom, že mouku připravíte přesně podle potřeby – čerstvou a bez zbytečných přísad. Na druhou stranu, pokud nemáte výkonný mixér nebo mlýnek, je mletí jakýchkoliv oříšků náročnější. V takovém případě může být koupě hotové mouky pohodlnější variantou. Je to ale individuální – někdo rád kontroluje celý proces, jiný si raději připlatí za hotový produkt.