Ingredience
- 300 g nesolených, neloupaných pistácií
- 1–2 lžíce rostlinného oleje (například kokosového nebo řepkového)
- Špetka soli (dle chuti)
- (Volitelně) 1 lžička medu nebo javorového sirupu pro jemnou sladkost
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 160 °C. Pistácie rozložte na plech a pečte asi 8–10 minut, dokud nezačnou uvolňovat vůni. Nechte je vychladnout.
- Pistácie vložte do mixéru a mixujte na vysoký výkon. Zpočátku vznikne prášek, ale postupně se pistácie začnou proměňovat v hladké máslo.
- Podle potřeby přidejte rostlinný olej pro lepší konzistenci. Osolte a případně doslaďte.
- Pokračujte v mixování, dokud máslo nedosáhne požadované jemnosti. Hotové pistáciové máslo přemístěte do uzavíratelné sklenice.