Domácí pistáciové máslo

Ingredience

  • 300 g nesolených, neloupaných pistácií
  • 1–2 lžíce rostlinného oleje (například kokosového nebo řepkového)
  • Špetka soli (dle chuti)
  • (Volitelně) 1 lžička medu nebo javorového sirupu pro jemnou sladkost

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 160 °C. Pistácie rozložte na plech a pečte asi 8–10 minut, dokud nezačnou uvolňovat vůni. Nechte je vychladnout.
  • Pistácie vložte do mixéru a mixujte na vysoký výkon. Zpočátku vznikne prášek, ale postupně se pistácie začnou proměňovat v hladké máslo.
  • Podle potřeby přidejte rostlinný olej pro lepší konzistenci. Osolte a případně doslaďte.
  • Pokračujte v mixování, dokud máslo nedosáhne požadované jemnosti. Hotové pistáciové máslo přemístěte do uzavíratelné sklenice.