Dýňová polévka s praženými mandlemi

Ingredience:

  • 1 střední dýně (asi 1 kg), oloupaná a nakrájená na kostky
  • 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1/2 hrnku smetany na vaření
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/4 hrnku pražených mandlí, nasekaných

Postup přípravy:

  • V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek do měkka a zlatova. Přidejte nakrájenou dýni a krátce opečte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni, dokud není dýně měkká (asi 20 minut). Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Přidejte smetanu, muškátový oříšek, sůl a pepř a dobře promíchejte. Před podáváním ozdobte nasekanými praženými mandlemi. Ihned podávejte a užijte si krémovou dýňovou polévku s praženými mandlemi!