Ingredience:
- 1 střední dýně (asi 1 kg), oloupaná a nakrájená na kostky
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1/2 hrnku smetany na vaření
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/4 hrnku pražených mandlí, nasekaných
Postup přípravy:
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek do měkka a zlatova. Přidejte nakrájenou dýni a krátce opečte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni, dokud není dýně měkká (asi 20 minut). Polévku rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Přidejte smetanu, muškátový oříšek, sůl a pepř a dobře promíchejte. Před podáváním ozdobte nasekanými praženými mandlemi. Ihned podávejte a užijte si krémovou dýňovou polévku s praženými mandlemi!