Ingredience
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 200 g cukru (může být třtinový)
- 4 vejce
- 150 ml rostlinného oleje (např. slunečnicový)
- 150 ml mléka
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- máslo a mouka na vymazání formy
Postup přípravy
- Ve větší míse prošlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přidejte olej a mléko, dobře promíchejte.
- V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, mleté ořechy, skořici, vanilkový cukr a sůl.
- Postupně přisypávejte suché suroviny k tekuté směsi a jemně promíchávejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Nalijte těsto do formy a pečte přibližně 45–50 minut.
- Zda je bábovka hotová, ověřte špejlí – pokud ji vytáhnete čistou, je upečená. Nechte ji vychladnout ve formě asi 10 minut, poté vyklopte na mřížku.
- Po vychladnutí můžete bábovku posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.