Nejlepší ořechová bábovka s olejem

Ingredience

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g cukru (může být třtinový)
  • 4 vejce
  • 150 ml rostlinného oleje (např. slunečnicový)
  • 150 ml mléka
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • máslo a mouka na vymazání formy

Postup přípravy

  • Ve větší míse prošlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přidejte olej a mléko, dobře promíchejte.
  • V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, mleté ořechy, skořici, vanilkový cukr a sůl.
  • Postupně přisypávejte suché suroviny k tekuté směsi a jemně promíchávejte, aby vzniklo hladké těsto.
  • Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Nalijte těsto do formy a pečte přibližně 45–50 minut.
  • Zda je bábovka hotová, ověřte špejlí – pokud ji vytáhnete čistou, je upečená. Nechte ji vychladnout ve formě asi 10 minut, poté vyklopte na mřížku.
  • Po vychladnutí můžete bábovku posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.