Ingredience
- 250 g sušeného žlutého hrachu (půleného)
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka
- 1 cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička kari koření
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu
- Toastované kokosové vločky na ozdobu (volitelně)
Postup přípravy
- Příprava hrachu: Hrách propláchněte pod tekoucí vodou a namočte ho na několik hodin (nejlépe přes noc). Následně ho sceďte.
- Vaření hrachu: V hrnci přiveďte k varu vodu nebo vývar, přidejte hrách a vařte na mírném ohni, dokud není měkký (asi 40–50 minut).
- Příprava základu: V jiném hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a kari koření a krátce opečte, aby se uvolnila vůně.
- Spojení chutí: Přidejte uvařený hrách (i s vývarem), zamíchejte a nechte chvíli společně povařit. Poté polévku rozmixujte do hladka.
- Dokončení: Do polévky přilijte kokosové mléko, dochuťte solí a pepřem a ještě chvíli povařte.
- Servírování: Polévku nalijte do misek, ozdobte čerstvým koriandrem a toastovanými kokosovými vločkami. Podávejte s kouskem čerstvého pečiva.