Hrachová polévka s kokosem

Ingredience

  • 250 g sušeného žlutého hrachu (půleného)
  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 cibule (nasekaná)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička kari koření
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvý koriandr na ozdobu
  • Toastované kokosové vločky na ozdobu (volitelně)

Postup přípravy

  • Příprava hrachu: Hrách propláchněte pod tekoucí vodou a namočte ho na několik hodin (nejlépe přes noc). Následně ho sceďte.
  • Vaření hrachu: V hrnci přiveďte k varu vodu nebo vývar, přidejte hrách a vařte na mírném ohni, dokud není měkký (asi 40–50 minut).
  • Příprava základu: V jiném hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli do zlatova. Přidejte česnek a kari koření a krátce opečte, aby se uvolnila vůně.
  • Spojení chutí: Přidejte uvařený hrách (i s vývarem), zamíchejte a nechte chvíli společně povařit. Poté polévku rozmixujte do hladka.
  • Dokončení: Do polévky přilijte kokosové mléko, dochuťte solí a pepřem a ještě chvíli povařte.
  • Servírování: Polévku nalijte do misek, ozdobte čerstvým koriandrem a toastovanými kokosovými vločkami. Podávejte s kouskem čerstvého pečiva.