Ingredience:
- 500 g vlašských ořechů (ideálně mladé ořechy v zelené slupce, ale lze použít i starší ořechy)
- 1 litr kvalitní vodky nebo jiného neutrálního alkoholu
- 500 g cukru
- 500 ml vody
- 1 vanilkový lusk
- 1 skořicová tyčinka
- 4-5 hřebíčků
Postup přípravy:
- Příprava ořechů: Pokud používáte mladé ořechy, nakrájejte je na čtvrtky. Pokud používáte starší ořechy, rozdrťte je na menší kousky. Dejte je do velké sklenice nebo nádoby.
- Přidání alkoholu: Přidejte vodku do nádoby s ořechy. Uzavřete a nechte macerovat na tmavém a chladném místě po dobu 6 týdnů. Občas nádobu protřepejte.
- Příprava sirupu: Po 6 týdnech přiveďte vodu k varu, přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nechte sirup vychladnout.
- Scezení ořechů: Po 6 týdnech sceďte ořechy z alkoholu. K alkoholu přidejte vychladlý cukrový sirup, vanilkový lusk, skořicovou tyčinku a hřebíček. Promíchejte a nechte další týden macerovat.
- Finální scezení: Po týdnu znovu sceďte likér přes jemné sítko nebo plátno. Nalijte do čistých lahví a uzavřete.
- Zrání: Nechte likér zrát na chladném a tmavém místě alespoň 1 měsíc před podáváním, aby se chutě propojily.