Bezlepkové linecké cukroví z mandlové mouky

Na těsto:

  • 200 g mandlové mouky
  • 100 g másla (změklého)
  • 70 g moučkového cukru (nebo třtinového prášku)
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Na slepení:

  • Džem podle chuti (např. malinový, rybízový)

Postup

  • Příprava těsta: Smíchejte mandlovou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte máslo, vejce a vanilkový extrakt. Vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do lednice.
  • Tvarování: Předehřejte troubu na 170 °C. Těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na tloušťku 3-4 mm. Vykrajujte kolečka, u poloviny z nich vytvořte středový otvor.
  • Pečení: Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 8-10 minut, dokud okraje nezezlátnou.
  • Slepení: Nechte cukroví vychladnout. Na spodní díl naneste trochu džemu a přikryjte kolečkem s otvorem.
  • Podávání: Cukroví uložte do vzduchotěsné nádoby, kde krásně změkne.