Bábovka s ořechy

Ingredience:

  • 200 g mandlové mouky
  • 100 g cukru
  • 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva (bezlepkového)
  • Špetka soli
  • 50 g plátků mandlí
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dortovou formu (průměr cca 23 cm) a vyložte ji pečicím papírem.
  • Ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a nadýchané hmoty. Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
  • V jiné míse smíchejte mandlovou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
  • Postupně přidávejte suché ingredience do žloutkové směsi a míchejte, dokud není těsto hladké.
  • V čisté míse vyšlehejte bílky do tuhého sněhu.
  • Opatrně vmíchejte sníh z bílků do těsta, aby bylo nadýchané.
  • Nalijte těsto do připravené formy a posypte plátky mandlí.
  • Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut, dokud není koláč zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Nechte koláč vychladnout ve formě, poté ho vyjměte a přendejte na mřížku, aby úplně vychladl.
  • Před podáváním posypte moučkovým cukrem.