Ingredience:
- 200 g mandlové mouky
- 100 g cukru
- 4 vejce (oddělené žloutky a bílky)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (bezlepkového)
- Špetka soli
- 50 g plátků mandlí
- Moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dortovou formu (průměr cca 23 cm) a vyložte ji pečicím papírem.
- Ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé a nadýchané hmoty. Přidejte vanilkový extrakt a promíchejte.
- V jiné míse smíchejte mandlovou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Postupně přidávejte suché ingredience do žloutkové směsi a míchejte, dokud není těsto hladké.
- V čisté míse vyšlehejte bílky do tuhého sněhu.
- Opatrně vmíchejte sníh z bílků do těsta, aby bylo nadýchané.
- Nalijte těsto do připravené formy a posypte plátky mandlí.
- Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut, dokud není koláč zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte koláč vychladnout ve formě, poté ho vyjměte a přendejte na mřížku, aby úplně vychladl.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem.