Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 150 g másla (měkkého)
- 2 velká jablka, oloupaná a nakrájená na malé kousky
- 100 g mletých ořechů (může být směs vlašských a lískových ořechů)
- 3 velká vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- 100 ml mléka
- Špetka soli
- Moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180°C. Plech na pečení vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte moukou.
- V míse vyšlehejte měkké máslo s cukrem do světlé pěny. Postupně přidávejte vejce a dobře promíchejte.
- V jiné míse smíchejte mouku, mleté ořechy, prášek do pečiva, skořici a špetku soli. Tuto směs pak postupně začleňujte do máslíčkové směsi střídavě s mlékem.
- Nakonec opatrně vmíchejte kousky jablka. Těsto by mělo být hladké.
- Rozetřete těsto na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 35–40 minut, dokud nezíská zlatavou barvu a špejle vložená do středu nevyjde čistá.
- Nechte buchtu vychladnout na mřížce, poté posypte moučkovým cukrem a podávejte.