Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 1 balíček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého droždí)
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 100 g vlašských ořechů, nasekaných
- 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy:
- Příprava kvásku: Pokud používáte čerstvé droždí, smíchejte ho s trochou vlažné vody a cukrem. Nechte stát asi 10 minut, dokud nezačne pěnit. Pokud používáte sušené droždí, smíchejte ho rovnou s moukou.
- Míchání těsta: Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte kvásek (pokud používáte čerstvé droždí), vodu a olivový olej. Promíchejte, dokud se nevytvoří těsto.
- Přidání ořechů: Přidejte nasekané vlašské ořechy do těsta a dobře promíchejte.
- Kynutí: Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Tvarování: Po vykynutí těsto jemně prohněťte a vytvarujte do bochníku. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
- Druhé kynutí: Nechte bochník kynout dalších 30 minut.
- Pečení: Předehřejte troubu na 220 °C. Bochník na povrchu několikrát nařízněte a pečte asi 30-35 minut, dokud nebude chléb zlatohnědý a při poklepání na spodní stranu nevydává dutý zvuk.
- Chlazení: Nechte chléb vychladnout na mřížce před krájením.