Domácí chléb s vlašskými ořechy

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 balíček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého droždí)
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 100 g vlašských ořechů, nasekaných
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy:

  • Příprava kvásku: Pokud používáte čerstvé droždí, smíchejte ho s trochou vlažné vody a cukrem. Nechte stát asi 10 minut, dokud nezačne pěnit. Pokud používáte sušené droždí, smíchejte ho rovnou s moukou.
  • Míchání těsta: Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte kvásek (pokud používáte čerstvé droždí), vodu a olivový olej. Promíchejte, dokud se nevytvoří těsto.
  • Přidání ořechů: Přidejte nasekané vlašské ořechy do těsta a dobře promíchejte.
  • Kynutí: Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi 1-2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  • Tvarování: Po vykynutí těsto jemně prohněťte a vytvarujte do bochníku. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
  • Druhé kynutí: Nechte bochník kynout dalších 30 minut.
  • Pečení: Předehřejte troubu na 220 °C. Bochník na povrchu několikrát nařízněte a pečte asi 30-35 minut, dokud nebude chléb zlatohnědý a při poklepání na spodní stranu nevydává dutý zvuk.
  • Chlazení: Nechte chléb vychladnout na mřížce před krájením.