Na korpus:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (studeného, nakrájeného na kostky)
- 1 žloutek
- 2-3 lžíce studené vody
- špetka soli
Na náplň:
- 500 g dýňového pyré (můžete použít konzervované nebo si udělat vlastní z pečené dýně)
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- špetka soli
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
Postup přípravy:
- Příprava korpusu: V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte studené máslo a prsty ho zapracujte do mouky, dokud směs nepřipomíná hrubou strouhanku. Přidejte žloutek a studenou vodu a rychle vypracujte těsto. Zabalte těsto do fólie a dejte ho na 30 minut do lednice.
- Příprava náplně: Ve velké míse smíchejte dýňové pyré, cukr, vejce, smetanu, koření a sůl. Míchejte, dokud není směs hladká a dobře propojená.
- Tvarování korpusu: Předehřejte troubu na 180 °C. Vyválejte těsto na lehce pomoučeném povrchu a přeneste ho do koláčové formy. Těsto přitlačte na dno a okraje formy, přebytečné těsto ořízněte. Těsto propíchejte vidličkou.
- Předpečení korpusu: Pečte korpus asi 10-15 minut, dokud nezačne lehce zlátnout.
- Pečení koláče: Nalijte dýňovou náplň do předpečeného korpusu. Posypte nasekanými vlašskými ořechy. Pečte v předehřáté troubě asi 40-50 minut, dokud náplň neztuhne a kraje koláče nejsou zlatavé.
- Chlazení: Nechte koláč vychladnout na mřížce. Před podáváním můžete koláč ozdobit šlehačkou a posypat trochou skořice.