Dýňový koláč s ořechy

Na korpus:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla (studeného, nakrájeného na kostky)
  • 1 žloutek
  • 2-3 lžíce studené vody
  • špetka soli

Na náplň:

  • 500 g dýňového pyré (můžete použít konzervované nebo si udělat vlastní z pečené dýně)
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů

Postup přípravy:

  • Příprava korpusu: V míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte studené máslo a prsty ho zapracujte do mouky, dokud směs nepřipomíná hrubou strouhanku. Přidejte žloutek a studenou vodu a rychle vypracujte těsto. Zabalte těsto do fólie a dejte ho na 30 minut do lednice.
  • Příprava náplně: Ve velké míse smíchejte dýňové pyré, cukr, vejce, smetanu, koření a sůl. Míchejte, dokud není směs hladká a dobře propojená.
  • Tvarování korpusu: Předehřejte troubu na 180 °C. Vyválejte těsto na lehce pomoučeném povrchu a přeneste ho do koláčové formy. Těsto přitlačte na dno a okraje formy, přebytečné těsto ořízněte. Těsto propíchejte vidličkou.
  • Předpečení korpusu: Pečte korpus asi 10-15 minut, dokud nezačne lehce zlátnout.
  • Pečení koláče: Nalijte dýňovou náplň do předpečeného korpusu. Posypte nasekanými vlašskými ořechy. Pečte v předehřáté troubě asi 40-50 minut, dokud náplň neztuhne a kraje koláče nejsou zlatavé.
  • Chlazení: Nechte koláč vychladnout na mřížce. Před podáváním můžete koláč ozdobit šlehačkou a posypat trochou skořice.