Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 3 velká vejce
- 150 g celých loupaných mandlí
- 100 g loupaných vlašských ořechů
- 50 g loupaných lískových ořechů
Postup:
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, vanilkový extrakt a špetku soli.
- Přidejte vejce a dobře promíchejte, dokud se nevytvoří tuhé těsto.
- Do těsta vmíchejte celé ořechy.
- Těsto rozdělte na dvě části a na plechu s pečicím papírem vytvarujte dva protáhlé bochníky.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut, dokud bochníky nejsou zlatavé a pevné na dotek.
- Vyndejte z trouby a nechejte chvíli vychladnout. Poté nakrájejte bochníky na šikmé plátky široké asi 1-1,5 cm.
- Plátky sušenek vraťte na plech a dopečte v troubě na 160 °C zhruba 5-10 minut, dokud nejsou sušenky krásně křupavé.
- Po dopečení nechejte cantuccini úplně vychladnout.
- Cantuccini jsou skvělé jak samotné, tak namáčené v dezertním víně nebo kávě. Uchovávejte v uzavřené nádobě, aby si uchovaly svou křupavost.