Jablečný perník s ořechy

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g tmavého cukru
  • 100 g medu
  • 100 g másla
  • 2 středně velká jablka, oloupaná a nastrouhaná
  • 100 g nasekaných ořechů (vlašské ořechy nebo lískové ořechy)
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření (nebo směs skořice, hřebíčku, zázvoru a muškátového oříšku)
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 ml mléka

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 180°C a vymažte a moukou vysypte formu na biskupský chlebíček nebo perník.
  • Těsto: V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo s medem a cukrem. Nechte směs mírně vychladnout.
  • Suché ingredience: Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, perníkové koření a sůl.
  • Přidání mokrých ingrediencí: Do mísy s suchými ingrediencemi přilijte směs másla, medu a cukru, přidejte vejce a mléko a dobře promíchejte.
  • Jablka a ořechy: Nakonec vmíchejte nastrouhaná jablka a nasekané ořechy.
  • Pečení: Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu perníku nevyjde čistá.
  • Chlazení: Nechte perník vychladnout v formě na 10 minut, poté jej vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.