Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g tmavého cukru
- 100 g medu
- 100 g másla
- 2 středně velká jablka, oloupaná a nastrouhaná
- 100 g nasekaných ořechů (vlašské ořechy nebo lískové ořechy)
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření (nebo směs skořice, hřebíčku, zázvoru a muškátového oříšku)
- 1/2 lžičky soli
- 100 ml mléka
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180°C a vymažte a moukou vysypte formu na biskupský chlebíček nebo perník.
- Těsto: V malém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo s medem a cukrem. Nechte směs mírně vychladnout.
- Suché ingredience: Ve velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, perníkové koření a sůl.
- Přidání mokrých ingrediencí: Do mísy s suchými ingrediencemi přilijte směs másla, medu a cukru, přidejte vejce a mléko a dobře promíchejte.
- Jablka a ořechy: Nakonec vmíchejte nastrouhaná jablka a nasekané ořechy.
- Pečení: Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu perníku nevyjde čistá.
- Chlazení: Nechte perník vychladnout v formě na 10 minut, poté jej vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.