Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
Karamelová vrstva:
- 200 g cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g másla
- 150 g nasekaných ořechů (vlašské, lískové nebo směs)
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte pekáč pečicím papírem.
- V míse smíchejte mouku, cukr a sůl.
- Přidejte máslo a žloutek, vypracujte hladké těsto.
- Těsto rozválejte a vložte do připraveného pekáče, propíchejte vidličkou.
- Pečte v předehřáté troubě 15 minut, dokud není těsto lehce zlatavé.
- V kastrůlku rozpusťte cukr, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Opatrně přidejte smetanu a míchejte, dokud se karamel nerozpustí.
- Přidejte máslo a míchejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte nasekané ořechy.
- Karamelovou směs rovnoměrně rozetřete na předpečený korpus.
- Pečte dalších 10 minut, dokud karamelová vrstva neztuhne.
- Nechte řezy vychladnout a poté nakrájejte na čtverečky.