Ingredience:
- 1 šálek dlouhozrnné rýže (např. basmati)
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 2 středně velké kuřecí prsa, nakrájená na kostky
- 1/2 šálku kešu ořechů
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 lžíce olivového oleje nebo másla
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mleté papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- Koriandr nebo petržel na ozdobení (volitelně)
Postup:
- V hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova.
- Přidejte jemně nasekaný česnek a smažte ho dalších 30 sekund, dokud nezačne vonět.
- Přidejte kuřecí kostky a smažte je, dokud nejsou zevnitř načervenalé a už nepouští růžovou šťávu.
- Přidejte suchou rýži do hrnce a smažte ji asi 2-3 minuty, dokud se rýže stane průsvitnou a jemně zlato-hnědou.
- Přidejte kurkumu, mletý kmín, mletý koriandr, mletou papriku, sůl a pepř. Promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
- Přidejte kuřecí vývar a kešu ořechy a přiveďte k varu.
- Jakmile začne vařit, snižte plamen na minimum, přikryjte hrnec a vařte asi 15-20 minut, dokud rýže nezměkne a voda se nevstřebá.
- Odstavte pilaf z ohně a nechte ho odpočinout pod poklicí asi 5 minut, aby se rýže dokončila.
- Před podáváním ozdobte pilaf nasekaným koriandrem nebo petrželí.