Kešu kuřecí pilaf

Ingredience:

  • 1 šálek dlouhozrnné rýže (např. basmati)
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 2 středně velké kuřecí prsa, nakrájená na kostky
  • 1/2 šálku kešu ořechů
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Koriandr nebo petržel na ozdobení (volitelně)

Postup:

  • V hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji dozlatova.
  • Přidejte jemně nasekaný česnek a smažte ho dalších 30 sekund, dokud nezačne vonět.
  • Přidejte kuřecí kostky a smažte je, dokud nejsou zevnitř načervenalé a už nepouští růžovou šťávu.
  • Přidejte suchou rýži do hrnce a smažte ji asi 2-3 minuty, dokud se rýže stane průsvitnou a jemně zlato-hnědou.
  • Přidejte kurkumu, mletý kmín, mletý koriandr, mletou papriku, sůl a pepř. Promíchejte, aby se koření rovnoměrně rozložilo.
  • Přidejte kuřecí vývar a kešu ořechy a přiveďte k varu.
  • Jakmile začne vařit, snižte plamen na minimum, přikryjte hrnec a vařte asi 15-20 minut, dokud rýže nezměkne a voda se nevstřebá.
  • Odstavte pilaf z ohně a nechte ho odpočinout pod poklicí asi 5 minut, aby se rýže dokončila.
  • Před podáváním ozdobte pilaf nasekaným koriandrem nebo petrželí.