Ingredience
- 1 hrnek kukuřičné mouky (polenty)
- 4 hrnky vody nebo mléka (můžeš kombinovat pro krémovější chuť)
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce másla (nebo rostlinného tuku pro veganskou variantu)
- 1/4 hrnku javorového sirupu (nebo podle chuti)
- 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů (lehce opražených)
- Skořice na posypání (volitelné)
- Plátky banánu nebo jiné ovoce na ozdobu (volitelné)
Postup přípravy
- Příprava kaše: Do hrnce přiveď k varu vodu nebo mléko se solí. Pomalu přisyp kukuřičnou mouku za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky.
- Vaření: Sniž teplotu a za častého míchání vař kaši na mírném ohni přibližně 20–25 minut, dokud nebude hustá a krémová. Pokud je kaše příliš hustá, přidej trochu vody nebo mléka.
- Dochucení: Po uvaření vmíchej máslo a polovinu javorového sirupu. Dobře promíchej.
- Servírování: Kaši rozděl do misek, přelij zbytkem javorového sirupu a posyp opraženými vlašskými ořechy. Pro extra chuť můžeš přidat špetku skořice nebo plátky banánu.
- Tip: Ořechy před přidáním lehce opeč na pánvi – zvýrazní to jejich chuť a dodá křupavost.