Kukuřičná kaše s vlašskými ořechy a javorovým sirupem

Ingredience

  • 1 hrnek kukuřičné mouky (polenty)
  • 4 hrnky vody nebo mléka (můžeš kombinovat pro krémovější chuť)
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce másla (nebo rostlinného tuku pro veganskou variantu)
  • 1/4 hrnku javorového sirupu (nebo podle chuti)
  • 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů (lehce opražených)
  • Skořice na posypání (volitelné)
  • Plátky banánu nebo jiné ovoce na ozdobu (volitelné)

Postup přípravy

  • Příprava kaše: Do hrnce přiveď k varu vodu nebo mléko se solí. Pomalu přisyp kukuřičnou mouku za stálého míchání, aby se nevytvořily hrudky.
  • Vaření: Sniž teplotu a za častého míchání vař kaši na mírném ohni přibližně 20–25 minut, dokud nebude hustá a krémová. Pokud je kaše příliš hustá, přidej trochu vody nebo mléka.
  • Dochucení: Po uvaření vmíchej máslo a polovinu javorového sirupu. Dobře promíchej.
  • Servírování: Kaši rozděl do misek, přelij zbytkem javorového sirupu a posyp opraženými vlašskými ořechy. Pro extra chuť můžeš přidat špetku skořice nebo plátky banánu.
  • Tip: Ořechy před přidáním lehce opeč na pánvi – zvýrazní to jejich chuť a dodá křupavost.