Makronky z mandlové mouky

Na makronky:

  • 200 g moučkového cukru
  • 100 g mandlové mouky
  • 120 g bílků (asi z 3 vajec), pokojové teploty
  • 50 g krupicového cukru
  • Špetka soli
  • Potravinářské barvivo (volitelné)

Na náplň:

  • 100 g másla, pokojové teploty
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2-3 lžíce smetany ke šlehání

Postup přípravy:

  • Příprava mandlové směsi: V mixéru nebo kuchyňském robotu smíchejte moučkový cukr a mandlovou mouku, dokud není směs jemná. Prosejte směs, abyste odstranili hrubší kousky.
  • Příprava bílků: V čisté míse vyšlehejte bílky se špetkou soli, dokud nevznikne jemná pěna. Postupně přidávejte krupicový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud nejsou bílky pevné a lesklé (můžete přidat i potravinářské barvivo).
  • Spojení ingrediencí: Postupně přimíchávejte mandlovou směs do bílků. Směs opatrně míchejte, dokud není hladká a lesklá. Těsto by mělo pomalu stékat ze špachtle.
  • Tvarování makronek: Přendejte těsto do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou. Na plech vyložený pečicím papírem tvořte malé kroužky (průměr asi 3 cm). Nechte plechy s makronkami stát při pokojové teplotě asi 30-60 minut, dokud se na povrchu nevytvoří lehká krusta.
  • Pečení: Předehřejte troubu na 150 °C. Pečte makronky 15-20 minut, dokud nejsou pevné na dotek. Nechte je zcela vychladnout na plechu.
  • Příprava náplně: V míse vyšlehejte máslo, moučkový cukr, vanilkový extrakt a smetanu, dokud není náplň hladká a krémová.
  • Plnění makronek: Spojte vždy dvě makronky náplní. Ujistěte se, že jsou makronky stejné velikosti.
  • Uležení: Nechte makronky uležet v lednici alespoň 24 hodin před podáváním, aby se chutě propojily.