Mandlové mléko

Ingredience:

  • 1 hrnek syrových mandlí
  • 4 hrnky vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
  • Sladidlo podle chuti (med, javorový sirup nebo datle, volitelně)

Postup přípravy:

  • Mandle namočte do vody a nechte je namáčet přes noc nebo alespoň 8 hodin. Namočení změkčí mandle a usnadní mixování.
  • Po namáčení mandle sceďte a opláchněte pod tekoucí vodou.
  • Vložte mandle do mixéru a přidejte 4 hrnky čerstvé vody.
  • Mixujte na vysoké rychlosti přibližně 2-3 minuty, dokud směs nebude hladká a krémová.
  • Přes jemné sítko nebo plátýnko přeceďte směs do misky, aby se oddělila mandlová dužina od mléka. Dužinu můžete použít do pečení nebo do müsli.
  • Pokud chcete, přidejte vanilkový extrakt a sladidlo podle chuti a dobře promíchejte.
  • Mandlové mléko přelijte do čisté lahve a uchovávejte v lednici. Spotřebujte do 3-4 dnů.