Ingredience:
- 1 hrnek syrových mandlí
- 4 hrnky vody
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
- Sladidlo podle chuti (med, javorový sirup nebo datle, volitelně)
Postup přípravy:
- Mandle namočte do vody a nechte je namáčet přes noc nebo alespoň 8 hodin. Namočení změkčí mandle a usnadní mixování.
- Po namáčení mandle sceďte a opláchněte pod tekoucí vodou.
- Vložte mandle do mixéru a přidejte 4 hrnky čerstvé vody.
- Mixujte na vysoké rychlosti přibližně 2-3 minuty, dokud směs nebude hladká a krémová.
- Přes jemné sítko nebo plátýnko přeceďte směs do misky, aby se oddělila mandlová dužina od mléka. Dužinu můžete použít do pečení nebo do müsli.
- Pokud chcete, přidejte vanilkový extrakt a sladidlo podle chuti a dobře promíchejte.
- Mandlové mléko přelijte do čisté lahve a uchovávejte v lednici. Spotřebujte do 3-4 dnů.