Muffiny s jablky a ořechy

Ingredience

  • 2 střední jablka (oloupaná a nakrájená na malé kousky)
  • 150 g nasekaných vlašských ořechů
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru (třtinový nebo bílý)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • Špetka soli
  • 2 vejce
  • 100 ml rostlinného oleje (např. slunečnicový)
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy

  • Příprava trouby: Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny s papírovými košíčky.
  • Suché ingredience: V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
  • Mokré ingredience: V jiné míse rozšlehejte vejce, přidejte olej, mléko a vanilkový extrakt.
  • Spojení směsí: Do mokré směsi postupně přimíchejte suché ingredience, dokud se vše nespojí. Poté vmíchejte kousky jablek a nasekané vlašské ořechy.
  • Plnění forem: Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených košíčků, asi do 3/4 výšky.
  • Pečení: Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Chlazení: Nechte muffiny vychladnout na mřížce a před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem.