Ingredience
- 2 střední jablka (oloupaná a nakrájená na malé kousky)
- 150 g nasekaných vlašských ořechů
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru (třtinový nebo bílý)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička skořice
- Špetka soli
- 2 vejce
- 100 ml rostlinného oleje (např. slunečnicový)
- 150 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
- Příprava trouby: Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny s papírovými košíčky.
- Suché ingredience: V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
- Mokré ingredience: V jiné míse rozšlehejte vejce, přidejte olej, mléko a vanilkový extrakt.
- Spojení směsí: Do mokré směsi postupně přimíchejte suché ingredience, dokud se vše nespojí. Poté vmíchejte kousky jablek a nasekané vlašské ořechy.
- Plnění forem: Těsto rovnoměrně rozdělte do připravených košíčků, asi do 3/4 výšky.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě 20–25 minut, dokud nejsou muffiny zlatavé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Chlazení: Nechte muffiny vychladnout na mřížce a před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem.