Ořechová polévka

Ingredience

  • 200 g vlašských ořechů
  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel)

Postup přípravy

  • Příprava ořechů: Ořechy můžete lehce opražit na suché pánvi, aby se zvýraznila jejich chuť. Poté je nahrubo nasekejte.
  • Základ polévky: Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, dokud nezměknou a nezezlátnou.
  • Přidání ořechů: Přidejte nasekané vlašské ořechy k cibuli a česneku, promíchejte a ještě krátce restujte.
  • Vývar a vaření: Zalijte zeleninovým nebo kuřecím vývarem, osolte a opepřete. Polévku vařte na mírném ohni asi 15 minut.
  • Mixování: Polévku rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vývaru.
  • Smetana a dochucení: Přidejte smetanu a ještě krátce povařte. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby.
  • Servírování: Ozdobte nasekanými ořechy a čerstvými bylinkami. Podávejte s čerstvým chlebem.