Ingredience
- 200 g vlašských ořechů
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce másla
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel)
Postup přípravy
- Příprava ořechů: Ořechy můžete lehce opražit na suché pánvi, aby se zvýraznila jejich chuť. Poté je nahrubo nasekejte.
- Základ polévky: Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek, dokud nezměknou a nezezlátnou.
- Přidání ořechů: Přidejte nasekané vlašské ořechy k cibuli a česneku, promíchejte a ještě krátce restujte.
- Vývar a vaření: Zalijte zeleninovým nebo kuřecím vývarem, osolte a opepřete. Polévku vařte na mírném ohni asi 15 minut.
- Mixování: Polévku rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte trochu vývaru.
- Smetana a dochucení: Přidejte smetanu a ještě krátce povařte. Dochutíme solí a pepřem podle potřeby.
- Servírování: Ozdobte nasekanými ořechy a čerstvými bylinkami. Podávejte s čerstvým chlebem.