Ingredience
- 100 g vlašských ořechů
- 1 malý celer (asi 200 g)
- 1 brambora
- 1 cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 750 ml zeleninového vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Postup přípravy
- Příprava zeleniny: Oloupejte celer, bramboru a cibuli a nakrájejte je na malé kousky.
- Pražení ořechů: Na pánvi na sucho lehce opražte vlašské ořechy, dokud nezačnou vonět. Dbejte na to, aby se nespálily.
- Restování: V hrnci zahřejte olivový olej a orestujte cibuli dozlatova. Poté přidejte celer a bramboru a restujte další 3-4 minuty.
- Vaření polévky: Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte ořechy a nechte vše vařit asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Mixování: Polévku rozmixujte do hladka ponorným mixérem. Přidejte smetanu a podle chuti osolte a opepřete.
- Podávání: Polévku servírujte teplou, ozdobenou nasekanou petrželkou a případně ještě několika kousky ořechů nebo kousky celeru.