Ořechová polévka s celerem

Ingredience

  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 malý celer (asi 200 g)
  • 1 brambora
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobu

Postup přípravy

  • Příprava zeleniny: Oloupejte celer, bramboru a cibuli a nakrájejte je na malé kousky.
  • Pražení ořechů: Na pánvi na sucho lehce opražte vlašské ořechy, dokud nezačnou vonět. Dbejte na to, aby se nespálily.
  • Restování: V hrnci zahřejte olivový olej a orestujte cibuli dozlatova. Poté přidejte celer a bramboru a restujte další 3-4 minuty.
  • Vaření polévky: Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte ořechy a nechte vše vařit asi 20 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Mixování: Polévku rozmixujte do hladka ponorným mixérem. Přidejte smetanu a podle chuti osolte a opepřete.
  • Podávání: Polévku servírujte teplou, ozdobenou nasekanou petrželkou a případně ještě několika kousky ořechů nebo kousky celeru.