Ořechová roláda

Těsto

  • 5 vajec
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Moučkový cukr na posypání

Náplň

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g másla (měkkého)
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy:

  • Příprava těsta: Předehřejte troubu na 180 °C. Vejce oddělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé a pěnivé hmoty. Zvlášť vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
  • Spojení ingrediencí: Do vyšlehaných žloutků postupně přimíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec jemně vmíchejte sníh z bílků.
  • Pečení: Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, dokud není těsto zlatavé a na dotek pružné.
  • Rolování: Po upečení těsto opatrně přeneste na vlhkou utěrku a ihned srolujte do rolády. Nechte vychladnout.
  • Příprava náplně: V míse vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do krémové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a mleté ořechy. Nakonec přimíchejte smetanu ke šlehání a vyšlehejte do hladkého krému.
  • Plnění rolády: Vychladlou roládu opatrně rozviňte a potřete připravenou náplní. Roládu znovu pevně srolujte a zabalte do potravinářské fólie. Nechte odležet v lednici alespoň 2 hodiny.
  • Servírování: Před podáváním roládu posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na plátky.