Ořechová roláda se šlehačkou

Ingredience na těsto

  • 5 vajec
  • 100 g krupicového cukru
  • 120 g polohrubé mouky
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Ingredience na náplň

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 balíček ztužovače šlehačky (volitelně)
  • 50 g mletých ořechů na posypání

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny, poté postupně přidávejte mouku, prášek do pečiva a mleté ořechy. Přimíchejte vanilkový extrakt. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej vmíchejte do těsta.
  • Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte zhruba 10-12 minut, dokud není těsto zlatavé. Ihned po upečení srolujte těsto i s pečicím papírem a nechte vychladnout.
  • Příprava náplně: Smetanu ke šlehání vyšlehejte s moučkovým cukrem (případně přidejte ztužovač šlehačky, aby byla pevnější). Náplň je připravena k použití.
  • Plnění a zdobení: Vychladlé těsto opatrně rozbalte, potřete vyšlehanou šlehačkou a opět srolujte. Nakonec roládu posypte mletými ořechy nebo můžete roládu potřít další vrstvou šlehačky a teprve poté posypat ořechy.
  • Servírování: Nechte roládu alespoň hodinu odpočinout v lednici, aby se chutě propojily. Před podáváním nakrájejte na plátky.