Suroviny na makronky
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
- 110 g bílků (rozdělené na 2 dávky po 55 g)
- 150 g krystalového cukru
- 50 ml vody
Suroviny na náplň
- 100 g másla (změklého)
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
- Smíchejte mleté vlašské ořechy s moučkovým cukrem a prosijte směs přes jemné síto. Přidejte první dávku bílků (55 g) a promíchejte do husté pasty.
- Připravte cukrový sirup: Do hrnce dejte krystalový cukr a vodu. Přiveďte k varu a vařte, dokud teplota směsi nedosáhne 118 °C.
- Mezitím začněte šlehat druhou dávku bílků (55 g) do pevného sněhu. Jakmile cukrový sirup dosáhne správné teploty, za stálého šlehání jej postupně vlijte k bílkům a šlehejte, dokud směs nezchladne.
- Italský sníh pomalu vmíchejte do ořechové pasty a míchejte, dokud směs nezíská lesklou, hladkou konzistenci.
- Přendejte těsto do cukrářského sáčku a stříkejte na plech vyložený pečicím papírem malé kolečka. Nechte makronky odpočívat asi 30 minut, aby se na povrchu vytvořila pevná krusta.
- Pečte makronky v troubě předehřáté na 150 °C po dobu 12–15 minut. Po upečení je nechte vychladnout na plechu.
- Připravte náplň: Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny. Přidejte mleté vlašské ořechy a vanilkový extrakt a míchejte, dokud nevznikne hladký krém.
- Krém přendejte do cukrářského sáčku. Naneste krém na jednu makronku a druhou ji přiklopte. Pokračujte, dokud nespojíte všechny makronky.