Ořechové makronky

Suroviny na makronky

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • 110 g bílků (rozdělené na 2 dávky po 55 g)
  • 150 g krystalového cukru
  • 50 ml vody

Suroviny na náplň

  • 100 g másla (změklého)
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy

  • Smíchejte mleté vlašské ořechy s moučkovým cukrem a prosijte směs přes jemné síto. Přidejte první dávku bílků (55 g) a promíchejte do husté pasty.
  • Připravte cukrový sirup: Do hrnce dejte krystalový cukr a vodu. Přiveďte k varu a vařte, dokud teplota směsi nedosáhne 118 °C.
  • Mezitím začněte šlehat druhou dávku bílků (55 g) do pevného sněhu. Jakmile cukrový sirup dosáhne správné teploty, za stálého šlehání jej postupně vlijte k bílkům a šlehejte, dokud směs nezchladne.
  • Italský sníh pomalu vmíchejte do ořechové pasty a míchejte, dokud směs nezíská lesklou, hladkou konzistenci.
  • Přendejte těsto do cukrářského sáčku a stříkejte na plech vyložený pečicím papírem malé kolečka. Nechte makronky odpočívat asi 30 minut, aby se na povrchu vytvořila pevná krusta.
  • Pečte makronky v troubě předehřáté na 150 °C po dobu 12–15 minut. Po upečení je nechte vychladnout na plechu.
  • Připravte náplň: Máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny. Přidejte mleté vlašské ořechy a vanilkový extrakt a míchejte, dokud nevznikne hladký krém.
  • Krém přendejte do cukrářského sáčku. Naneste krém na jednu makronku a druhou ji přiklopte. Pokračujte, dokud nespojíte všechny makronky.