Ořechové muffiny

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 120 g nasekaných vlašských ořechů
  • 2 vejce
  • 100 ml rostlinného oleje (např. slunečnicový)
  • 180 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička mleté skořice (volitelné)

Postup přípravy:

  • Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na muffiny, kterou vyložíte papírovými košíčky nebo vymažete olejem.
  • Suché ingredience: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a nasekané vlašské ořechy.
  • Mokré ingredience: V jiné míse rozšlehejte vejce, přidejte olej, mléko a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
  • Spojení ingrediencí: Pomalu vlijte mokré ingredience do suchých a jemně promíchejte, dokud se všechny složky nespojí. Nepřemíchávejte, těsto by mělo zůstat trochu hrudkovité.
  • Plnění formiček: Těsto rozdělte do připravených formiček na muffiny, plňte je zhruba do 3/4 jejich objemu.
  • Pečení: Pečte v předehřáté troubě 18-20 minut, nebo dokud muffiny nejsou zlatavé a při lehkém doteku pružné. Můžete také použít špejli; když ji zapíchnete do středu muffinu a vytáhnete, měla by vyjít čistá.
  • Chlazení: Nechte muffiny vychladnout ve formě asi 5 minut, poté je přesuňte na mřížku, aby zcela vychladly.
  • Servírování: Podávejte ořechové muffiny s máslem, marmeládou nebo jen tak, ke kávě či čaji.