Na těsto:
- 6 vajec
- 150 g cukru
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička prášku do pečiva
- 50 g hladké mouky
Na krém:
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky (prášek)
- 200 g másla
- 150 g cukru moučka
Na polevu:
- 150 g hořké čokolády
- 50 g másla
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu.
- Žloutky vyšlehejte s cukrem, dokud nejsou světle žluté a nadýchané.
- Přidejte mleté ořechy, prášek do pečiva a mouku ke žloutkové směsi a promíchejte.
- Opatrně vmíchejte sníh z bílků do těsta.
- Těsto rozetřete na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut, dokud není těsto zlatavé.
- Uvařte pudink z mléka a pudinkového prášku podle návodu na obalu. Nechte vychladnout.
- Vyšlehejte máslo s cukrem moučka do hladké pěny.
- Postupně přidávejte vychladlý pudink do máslové směsi a vyšlehejte do hladkého krému.
- Upečené těsto nechte vychladnout, poté ho podélně rozřízněte na dvě části.
- Na spodní část těsta rozetřete polovinu krému, přikryjte druhou částí těsta a potřete zbylým krémem.
- Rozpusťte čokoládu s máslem ve vodní lázni a připravte polevu.
- Polevu rozetřete na vrstvu krému a nechte ztuhnout.
- Ořechové řezy nakrájejte na porce a podávejte.