Ořechové vánoční cukroví

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla (změklého)
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • Cukr na obalování (moučkový smíchaný s vanilkovým)

Postup přípravy

  • Připravte těsto: V míse smíchejte mouku, mleté ořechy, moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přidejte změklé máslo a žloutek. Rukama zpracujte těsto, dokud nebude hladké. Pokud je těsto příliš drobivé, můžete přidat trochu studené vody.
  • Nechte těsto odpočinout: Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočinout v lednici minimálně hodinu, ideálně přes noc.
  • Tvarování cukroví: Z odleželého těsta vytvarujte malé rohlíčky, kuličky nebo jiné tvary podle libosti a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečte: Předehřejte troubu na 180 °C a cukroví pečte cca 10–12 minut, dokud lehce nezezlátne.
  • Obalování: Ještě teplé cukroví obalujte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Nechte vychladnout a uskladněte v suché nádobě.