Ingredience:
- 500 ml vodky
- 100 g vlašských ořechů (nejlépe nezralých, pokud chcete intenzivnější chuť)
- 200 g cukru
- 200 ml vody
- 1 tyčinka skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový lusk)
Postup přípravy:
- Příprava ořechů: Vlašské ořechy nasekejte na menší kousky a vložte je do skleněné láhve nebo nádoby s těsným uzávěrem.
- Přidání vodky: Přidejte vodku do nádoby s ořechy. Přidejte také skořici, badyán a vanilkový extrakt (nebo rozkrojený vanilkový lusk).
- Louhování: Uzavřete nádobu a nechte směs louhovat na tmavém místě při pokojové teplotě po dobu 4 až 6 týdnů. Občas láhev protřepejte, aby se chutě dobře promíchaly.
- Příprava sirupu: Po uplynutí doby louhování připravte cukrový sirup. V hrnci smíchejte cukr a vodu a zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- Filtrace a míchání: Nalijte likér přes jemné sítko nebo plátno do čisté nádoby, abyste odstranili ořechy a koření. Přidejte vychladlý cukrový sirup a dobře promíchejte.
- Láhvování a zrání: Nalijte likér do čistých láhví a uzavřete je. Nechte likér zrát ještě alespoň 1 měsíc, aby se chutě plně rozvinuly.
- Podávání: Ořechový likér podávejte chlazený jako aperitiv nebo digestiv.