Ořechový likér ze slivovice

Ingredience

  • 500 ml kvalitní slivovice
  • 200 g vlašských ořechů (nasekaných)
  • 200 g třtinového cukru (nebo medu)
  • 1 vanilkový lusk (podélně rozříznutý)
  • 1 celá skořice
  • 3 hřebíčky
  • Kůra z 1 bio citronu (jen žlutá část)

Postup přípravy

  • Příprava: Nasekejte ořechy na menší kusy (ne úplně na prach).
  • Macerační směs: Do velké uzavíratelné sklenice dejte ořechy, cukr, vanilkový lusk, skořici, hřebíček a citronovou kůru. Zalijte slivovicí a dobře promíchejte.
  • Louhování: Sklenici uzavřete a nechte 4-6 týdnů na tmavém a chladném místě. Občas protřepejte, aby se cukr rozpustil a chutě propojily.
  • Filtrování: Po maceraci likér přefiltrujte přes plátno nebo jemné sítko, aby zůstala čistá tekutina.
  • Stáčení: Nalijte likér do sterilizovaných lahví.
  • Zrání: Ideálně nechte likér ještě alespoň 1 měsíc odpočívat, aby se chutě harmonizovaly.
  • Podávání: Podávejte při pokojové teplotě, ideálně jako digestiv.