Ingredience
- 500 ml kvalitní slivovice
- 200 g vlašských ořechů (nasekaných)
- 200 g třtinového cukru (nebo medu)
- 1 vanilkový lusk (podélně rozříznutý)
- 1 celá skořice
- 3 hřebíčky
- Kůra z 1 bio citronu (jen žlutá část)
Postup přípravy
- Příprava: Nasekejte ořechy na menší kusy (ne úplně na prach).
- Macerační směs: Do velké uzavíratelné sklenice dejte ořechy, cukr, vanilkový lusk, skořici, hřebíček a citronovou kůru. Zalijte slivovicí a dobře promíchejte.
- Louhování: Sklenici uzavřete a nechte 4-6 týdnů na tmavém a chladném místě. Občas protřepejte, aby se cukr rozpustil a chutě propojily.
- Filtrování: Po maceraci likér přefiltrujte přes plátno nebo jemné sítko, aby zůstala čistá tekutina.
- Stáčení: Nalijte likér do sterilizovaných lahví.
- Zrání: Ideálně nechte likér ještě alespoň 1 měsíc odpočívat, aby se chutě harmonizovaly.
- Podávání: Podávejte při pokojové teplotě, ideálně jako digestiv.