Perník s jablky a ořechy

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 150 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do perníku
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 větší nastrouhaná jablka
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 100 g rozinek (volitelné)
  • 2 lžíce medu (volitelné)

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypte plech. V míse smíchejte mouku, prášek do perníku, kakao, skořici a jedlou sodu.
  • Mokré ingredience: V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přidejte mléko, olej a med a dobře promíchejte.
  • Spojení: Postupně vmíchejte suché ingredience do směsi s vejci. Poté přidejte nastrouhaná jablka a nasekané ořechy (a případně rozinky).
  • Pečení: Těsto nalijte na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 35-40 minut, dokud není perník krásně upečený a špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá.
  • Servírování: Po vychladnutí můžete perník posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.