Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 2 vejce
- 100 ml oleje
- 200 ml mléka
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 1 prášek do pečiva
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 150 g povidel (švestkových nebo jiných)
- 50 g nasekaných vlašských ořechů (na posypání)
Postup přípravy:
- Příprava směsi: Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypte moukou pekáč nebo dortovou formu.
- Míchání těsta: V míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, perníkové koření a mleté ořechy. V jiné míse rozšlehejte vejce s olejem, mlékem a medem. Spojte suché a mokré ingredience a dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
- Pečení: Nalijte těsto do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud perník není na dotek pevný a zlatavý. Můžete také použít špejli, abyste zkontrolovali, zda je perník upečený – pokud vyjde čistá, je hotovo.
- Nanášení povidel: Po upečení nechte perník trochu vychladnout, poté ho potřete vrstvou povidel. Na povidla posypte nasekané vlašské ořechy.
- Dokončení: Nechte perník úplně vychladnout, aby se chutě dobře propojily.
- Servírování: Perník nakrájejte na kousky a podávejte jako dezert ke kávě nebo čaji.