Krém z vlašských ořechů

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g povidel (švestkových nebo jiných)
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů (na posypání)

Postup přípravy:

  • Příprava směsi: Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte a vysypte moukou pekáč nebo dortovou formu.
  • Míchání těsta: V míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, perníkové koření a mleté ořechy. V jiné míse rozšlehejte vejce s olejem, mlékem a medem. Spojte suché a mokré ingredience a dobře promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.
  • Pečení: Nalijte těsto do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 30-35 minut, nebo dokud perník není na dotek pevný a zlatavý. Můžete také použít špejli, abyste zkontrolovali, zda je perník upečený – pokud vyjde čistá, je hotovo.
  • Nanášení povidel: Po upečení nechte perník trochu vychladnout, poté ho potřete vrstvou povidel. Na povidla posypte nasekané vlašské ořechy.
  • Dokončení: Nechte perník úplně vychladnout, aby se chutě dobře propojily.
  • Servírování: Perník nakrájejte na kousky a podávejte jako dezert ke kávě nebo čaji.