Perníkový závin s povidly a ořechy

Na těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 3 lžíce medu
  • 50 ml mléka

Na náplň

Na dokončení

  • 1 vejce na potření
  • Moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Smíchejte mouku, cukr, perníkové koření a jedlou sodu. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo, med a mléko. Vypracujte hladké těsto, které nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
  • Příprava náplně: Smíchejte povidla s nasekanými ořechy.
  • Tvarování závinu: Těsto vyválejte na obdélník, na něj rovnoměrně rozetřete povidlovou směs a srolujte jako závin. Konce dobře uzavřete.
  • Pečení: Přeneste závin na plech vyložený pečicím papírem. Potřete jej rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25–30 minut, dokud nebude zlatavý.
  • Dokončení: Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.