Na těsto
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžička perníkového koření
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce medu
- 50 ml mléka
Na náplň
- 200 g švestkových povidel
- 100 g nasekaných vlašských ořechů
Na dokončení
- 1 vejce na potření
- Moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
- Příprava těsta: Smíchejte mouku, cukr, perníkové koření a jedlou sodu. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo, med a mléko. Vypracujte hladké těsto, které nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
- Příprava náplně: Smíchejte povidla s nasekanými ořechy.
- Tvarování závinu: Těsto vyválejte na obdélník, na něj rovnoměrně rozetřete povidlovou směs a srolujte jako závin. Konce dobře uzavřete.
- Pečení: Přeneste závin na plech vyložený pečicím papírem. Potřete jej rozšlehaným vejcem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25–30 minut, dokud nebude zlatavý.
- Dokončení: Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.