Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 150 g krystalového cukru
- 200 g másla (změkčeného)
- 3 vejce
- 100 ml mléka
- 100 g mletých pistácií (nesolených)
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
Na polevu
- 100 g moučkového cukru
- 2-3 lžíce citronové šťávy nebo vody
- Drcené pistácie na ozdobu
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
- V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané směsi. Postupně přidávejte vejce jedno po druhém, dokud se dobře nezapracují.
- Přidejte vanilkový extrakt.
- Do směsi postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli, střídavě s mlékem. Nakonec vmíchejte mleté pistácie.
- Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Nechte bábovku vychladnout ve formě asi 10 minut, poté ji vyklopte a nechte zcela vychladnout.
- Smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou nebo vodou do hladké polevy.
- Polevu nalijte na vychladlou bábovku a posypte drcenými pistáciemi.