Pistáciová bábovka

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g krystalového cukru
  • 200 g másla (změkčeného)
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 g mletých pistácií (nesolených)
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Špetka soli

Na polevu

  • 100 g moučkového cukru
  • 2-3 lžíce citronové šťávy nebo vody
  • Drcené pistácie na ozdobu

Postup přípravy

  • Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou.
  • V míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané směsi. Postupně přidávejte vejce jedno po druhém, dokud se dobře nezapracují.
  • Přidejte vanilkový extrakt.
  • Do směsi postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli, střídavě s mlékem. Nakonec vmíchejte mleté pistácie.
  • Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch. Pečte v předehřáté troubě asi 45-50 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Nechte bábovku vychladnout ve formě asi 10 minut, poté ji vyklopte a nechte zcela vychladnout.
  • Smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou nebo vodou do hladké polevy.
  • Polevu nalijte na vychladlou bábovku a posypte drcenými pistáciemi.