Ingredience
- 300 g pohankové mouky (nejlépe celozrnné)
- 100 g vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžička kmínu (volitelně)
- 400 ml kefíru, podmáslí nebo rostlinného „kefíru“ (např. mandlový jogurt s vodou)
- 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
Postup přípravy
- Předehřej troubu na 180 °C. Připrav si formu na chléb (např. 20–25 cm dlouhou), vylož ji pečicím papírem nebo lehce vymaž olejem.
- Ve velké míse smíchej všechny suché ingredience: pohankovou mouku, jedlou sodu, sůl, kmín a nasekané ořechy.
- V jiné misce smíchej kefír s jablečným octem – nech chvíli stát (aktivuje sodu).
- Tekutou směs vlij do suchých ingrediencí a rychle promíchej v hladké, hustší těsto.
- Těsto přendej do formy, uhlaď povrch a můžeš ho posypat ještě pár ořechy nebo semínky navrch.
- Peč cca 45–55 minut – dokud nebude chléb zlatavý a po zapíchnutí špejle suchý.
- Nech vychladnout na mřížce, ideálně alespoň 30 minut před krájením, aby se dobře krájel a nesrazil.