Pohankový chléb s vlašskými ořechy

Ingredience

  • 300 g pohankové mouky (nejlépe celozrnné)
  • 100 g vlašských ořechů (nahrubo nasekaných)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu (volitelně)
  • 400 ml kefíru, podmáslí nebo rostlinného „kefíru“ (např. mandlový jogurt s vodou)
  • 1 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy

Postup přípravy

  • Předehřej troubu na 180 °C. Připrav si formu na chléb (např. 20–25 cm dlouhou), vylož ji pečicím papírem nebo lehce vymaž olejem.
  • Ve velké míse smíchej všechny suché ingredience: pohankovou mouku, jedlou sodu, sůl, kmín a nasekané ořechy.
  • V jiné misce smíchej kefír s jablečným octem – nech chvíli stát (aktivuje sodu).
  • Tekutou směs vlij do suchých ingrediencí a rychle promíchej v hladké, hustší těsto.
  • Těsto přendej do formy, uhlaď povrch a můžeš ho posypat ještě pár ořechy nebo semínky navrch.
  • Peč cca 45–55 minut – dokud nebude chléb zlatavý a po zapíchnutí špejle suchý.
  • Nech vychladnout na mřížce, ideálně alespoň 30 minut před krájením, aby se dobře krájel a nesrazil.