Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 střední cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 800 g konzervovaných rajčat (nebo 6-8 čerstvých rajčat, oloupaných a nakrájených)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1/2 šálku para ořechů, jemně nasekaných
- 1 lžička cukru (volitelně)
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 šálku smetany na vaření nebo kokosového mléka (pro veganskou verzi)
- Čerstvé bazalkové listy na ozdobu
Postup přípravy
- Příprava základních surovin: V hrnci zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne a nezesklovatí, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a restujte další 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
- Přidání rajčat a vývaru: Do hrnce přidejte konzervovaná (nebo čerstvá) rajčata a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte mírně vařit 15-20 minut.
- Příprava arašídové směsi: Mezitím nasekejte para ořechy na jemné kousky. Polovinu ořechů přidejte do polévky a nechte je vařit spolu s rajčaty. Druhou polovinu si nechte na ozdobu.
- Mixování polévky: Pomocí ponorného mixéru nebo stolního mixéru polévku rozmixujte dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu více vývaru nebo vody.
- Dochucení: Přidejte smetanu na vaření nebo kokosové mléko a promíchejte. Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a případně cukrem podle potřeby.
- Servírování: Polévku nalijte do misek, ozdobte nasekanými para ořechy a čerstvými bazalkovými listy. Podávejte horkou s čerstvým chlebem nebo bagetou.