Rajská polévka s para ořechy

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 800 g konzervovaných rajčat (nebo 6-8 čerstvých rajčat, oloupaných a nakrájených)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku para ořechů, jemně nasekaných
  • 1 lžička cukru (volitelně)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 šálku smetany na vaření nebo kokosového mléka (pro veganskou verzi)
  • Čerstvé bazalkové listy na ozdobu

Postup přípravy

  • Příprava základních surovin: V hrnci zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte ji, dokud nezměkne a nezesklovatí, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a restujte další 1-2 minuty, dokud se nerozvoní.
  • Přidání rajčat a vývaru: Do hrnce přidejte konzervovaná (nebo čerstvá) rajčata a zeleninový vývar. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte mírně vařit 15-20 minut.
  • Příprava arašídové směsi: Mezitím nasekejte para ořechy na jemné kousky. Polovinu ořechů přidejte do polévky a nechte je vařit spolu s rajčaty. Druhou polovinu si nechte na ozdobu.
  • Mixování polévky: Pomocí ponorného mixéru nebo stolního mixéru polévku rozmixujte dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu více vývaru nebo vody.
  • Dochucení: Přidejte smetanu na vaření nebo kokosové mléko a promíchejte. Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a případně cukrem podle potřeby.
  • Servírování: Polévku nalijte do misek, ozdobte nasekanými para ořechy a čerstvými bazalkovými listy. Podávejte horkou s čerstvým chlebem nebo bagetou.