Švýcarské Basler Brunsli (čokoládové cukroví s oříšky)

Ingredience:

  • 200 g mletých lískových oříšků
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 200 g kvalitní tmavé čokolády
  • 1 lžička mleté skořice
  • Špetka mletých hřebíčků
  • Kůra z 1 nechemicky ošetřeného citronu
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

  • Příprava čokolády: Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a nechte mírně vychladnout.
  • Výroba těsta: Smíchejte mleté lískové oříšky, moučkový cukr, bílky, mletou skořici, hřebíček a citronovou kůru v míse. Přidejte rozpuštěnou čokoládu a důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Chlazení těsta: Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v chladu odpočinout alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc.
  • Vykrajování sušenek: Rozválejte těsto na pomoučeném povrchu na tloušťku asi 5 mm. Vykrajujte sušenky pomocí formičky (tradičně ve tvaru srdce).
  • Pečení: Sušenky klaďte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě asi 30 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pečte v předehřáté troubě na 150°C asi 12-15 minut.
  • Po upečení nechte sušenky vychladnout na plechu.