Těstovinový salát s kešu omáčkou a brokolicí

Ingredience

  • 250 g těstovin (např. penne, fusilli nebo farfalle)
  • 1 menší brokolice (rozebraná na růžičky)
  • 100 g cherry rajčat (nakrájených na poloviny)
  • 1 malá červená cibule (najemno nakrájená)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá bazalka nebo petržel na ozdobu

Kešu omáčka

  • 100 g kešu ořechů (namočených ve vodě min. 2 hodiny)
  • 150 ml vody nebo rostlinného mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup přípravy

  • Uvařte těstoviny podle návodu al dente.
  • V posledních 3 minutách varu přidejte brokolici, aby změkla, ale zůstala svěží.
  • Sceďte a propláchněte studenou vodou, aby si zachovala barvu.
  • Namočené kešu slijte a rozmixujte s vodou (nebo rostlinným mlékem), česnekem, citronovou šťávou, hořčicí, olivovým olejem, solí a pepřem.
  • Mixujte dohladka, v případě potřeby přidejte více vody pro požadovanou konzistenci.
  • Do velké mísy dejte těstoviny s brokolicí, přidejte cherry rajčata a červenou cibuli.
  • Přelijte kešu omáčkou a promíchejte.
  • Podle chuti dosolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
  • Ozdobte čerstvou bazalkou nebo petrželí a podávejte ihned.
  • Můžete přidat opečené kešu ořechy pro extra křupavost.