Ingredience:
- 4 plné hrsti čerstvých bazalkových listů
- 60 g lehce opražených piniových oříšků
- 60 ml prvotřídního extra panenského olivového oleje
- 3 stroužky česneku, oloupané a lehce rozdrcené
- 1/2 čajové lžičky hrubé mořské soli
- 5 lžiček jemně strouhaného parmazánu
Postup:
- Opražení oříšků: Na sucho lehce opražte piniové oříšky na pánvi. Při prvních známkách vůně je stačí odstavit z ohně.
- Rozdrcení bazalky: Bazalkové listy s hrubou solí umístěte do mramorového hmoždíře a důkladně je rozetřete. Pokud je hmoždíř menší, pracujte postupně.
- Příprava parmazánu: Parmazán nastrouhejte najemno.
- Zpracování oříšků: Piniové oříšky můžete také rozetřít v hmoždíři nebo rozmixovat, podle vaší preference.
- Smíchání ingrediencí: Rozdrcenou bazalku přemístěte do větší misky, přidejte olivový olej pomalu, za stálého míchání. Poté vmíchejte česnek a vytvořte kašovitou hmotu. Nakonec přidejte piniové oříšky a parmazán a důkladně vše promíchejte do hladké konzistence.
- Skladování: Hotové pesto přendejte do sklenice a uložte v chladničce. Použijte jako přílohu k těstovinám, salátům nebo masu.