Tradiční bazalkové pesto s piniovými oříšky

Ingredience:

  • 4 plné hrsti čerstvých bazalkových listů
  • 60 g lehce opražených piniových oříšků
  • 60 ml prvotřídního extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, oloupané a lehce rozdrcené
  • 1/2 čajové lžičky hrubé mořské soli
  • 5 lžiček jemně strouhaného parmazánu

Postup:

  • Opražení oříšků: Na sucho lehce opražte piniové oříšky na pánvi. Při prvních známkách vůně je stačí odstavit z ohně.
  • Rozdrcení bazalky: Bazalkové listy s hrubou solí umístěte do mramorového hmoždíře a důkladně je rozetřete. Pokud je hmoždíř menší, pracujte postupně.
  • Příprava parmazánu: Parmazán nastrouhejte najemno.
  • Zpracování oříšků: Piniové oříšky můžete také rozetřít v hmoždíři nebo rozmixovat, podle vaší preference.
  • Smíchání ingrediencí: Rozdrcenou bazalku přemístěte do větší misky, přidejte olivový olej pomalu, za stálého míchání. Poté vmíchejte česnek a vytvořte kašovitou hmotu. Nakonec přidejte piniové oříšky a parmazán a důkladně vše promíchejte do hladké konzistence.
  • Skladování: Hotové pesto přendejte do sklenice a uložte v chladničce. Použijte jako přílohu k těstovinám, salátům nebo masu.