Vánoční mandlové cukroví

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 150 g másla (pokojové teploty)
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • Strouhaná kůra z 1 bio citronu (volitelně)
  • Moučkový cukr na obalení

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, mleté mandle a moučkový cukr. Přidejte změklé máslo, žloutek a vanilkový extrakt. Pokud máte rádi svěží chuť, můžete přidat také strouhanou citronovou kůru.
  • Zpracování těsta: Rukama zpracujte všechny suroviny do hladkého těsta. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte odležet v lednici alespoň na 1 hodinu.
  • Tvarování cukroví: Z odleženého těsta vytvarujte malé kuličky, rohlíčky nebo jiné tvary dle libosti. Můžete také použít vykrajovátka.
  • Pečení: Předehřejte troubu na 170 °C. Cukroví pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi 10–12 minut, dokud nezačne lehce zlátnout.
  • Obalení: Ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru.