Vařený ořechový krém

Ingredience

  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 30 g hladké mouky nebo 1,5 lžíce kukuřičného škrobu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr (volitelné)
  • 150–200 g změklého másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • (volitelně) 1 lžíce rumu nebo pár kapek ořechového aroma

Postup přípravy

  • Ve větším kastrůlku rozšlehej vejce s cukrem a vanilkovým cukrem, přidej mouku/škrob a postupně přilévej mléko. Důkladně promíchej, aby nebyly hrudky.
  • Na mírném ohni za stálého míchání vař do zhoustnutí, dokud nevznikne hladká hustá kaše podobná pudinku. Odstav a nech úplně vychladnout – občas promíchej nebo zakryj fólií, aby se nevytvořil škraloup.
  • Změklé máslo vyšlehej do pěny. Po částech zašlehávej vychladlou kaši – opravdu musí být studená, jinak se krém srazí.
  • Nakonec vmíchej mleté ořechy a případně rum nebo aroma. Promíchej dohladka.