Výborný ořechový dort

Korpus

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 150 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Ořechový krém

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Na dokončení

  • Nasekané ořechy na posypání
  • Moučkový cukr nebo čokoládová poleva (volitelné)

Postup přípravy

  • Příprava korpusu: V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, cukr a mleté ořechy. V jiné míse vyšlehejte vejce s olejem, mlékem a vanilkovým extraktem. Smíchejte obě směsi dohromady.
  • Pečení: Těsto nalijte do vymazané dortové formy (průměr 22–24 cm). Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 35–40 minut. Nechte vychladnout.
  • Příprava ořechového krému: Vyšlehejte mascarpone s cukrem a vanilkovým extraktem. Přidejte mleté ořechy a lehce vmíchejte ušlehanou smetanu.
  • Sestavení dortu: Korpus rozkrojte na polovinu, potřete částí krému, přiklopte druhou polovinou a pomažte celý dort.
  • Dokončení: Posypte nasekanými ořechy a podle chuti ozdobte moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou.