Ingredience:
- 1 kg brambor (ideálně pevných - do salátu)
- 3 zralé hrušky
- 1 malá červená cibule
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1 lžíce kvalitní hořčice
- 8 lžic olivového oleje
- 150 ml domácího zeleninového vývaru
- Šťáva z 1 citronu
- Mořská sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce do měkka. Nechte je vychladnout a pak oloupejte.
- Připravte zálivku: Smíchejte zeleninový vývar, olivový olej, hořčici, nadrobno pokrájenou červenou cibuli, sůl a pepř. Do této zálivky namočte nasekané vlašské ořechy a nechte marinovat po dobu 30 minut.
- Hrušky oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Okamžitě je pokapejte citronovou šťávou, aby nezoxidovávaly a neztrácely svou barvu.
- Nakrájené brambory promíchejte s připravenou zálivkou, ořechy a hruškami. Nechte salát odpočívat asi 20 minut, aby se chutě propojily.
- Tento salát je ideální jako lehká zimní večeře nebo jako příloha k hlavním jídlům. Můžete jej podávat teplý nebo studený podle preferencí.