Domácí pistáciová zmrzlina

Ingredience

  • 100 g nesolených pistácií
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g cukru
  • 4 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy

  • Pistácie rozemelte na jemnou pastu.
  • V kastrůlku zahřejte mléko, smetanu a pistáciovou pastu, ale nepřiveďte k varu.
  • V míse vyšlehejte žloutky s cukrem, dokud směs nezesvětlá a nezíská krémovou konzistenci.
  • Horké mléko pomalu vlijte do žloutkové směsi za stálého míchání.
  • Směs vraťte do kastrůlku a zahřívejte na nízkém plameni, dokud nezhoustne.
  • Nesmí se vařit.
  • Přidejte vanilkový extrakt a nechte směs vychladnout.
  • Poté směs nalijte do zmrzlinovače a postupujte dle jeho instrukcí.
  • Pokud zmrzlinovač nemáte, dejte směs do mrazničky a každou hodinu promíchejte, dokud nezmrzne.