Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mleté mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek mléka
- 3 vejce
- 3/4 hrnku rozpuštěného másla (nebo oleje)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry (volitelné)
- Plátky mandlí na posypání
- Moučkový cukr na závěrečné posypání
Postup přípravy
- Příprava: Předehřej troubu na 170 °C a vymaž formu na bábovku máslem, poté ji vysyp moukou nebo strouhankou.
- Suché ingredience: V míse smíchej polohrubou mouku, mandlovou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- Mokré ingredience: V jiné míse vyšlehej vejce, přidej mléko, rozpuštěné máslo (nebo olej) a vanilkový extrakt. Pokud používáš citronovou nebo pomerančovou kůru, přidej ji teď.
- Spojení: Postupně přidávej mokré ingredience k suchým a míchej, dokud nezískáš hladké těsto.
- Pečení: Nalij těsto do připravené formy, posyp plátky mandlí a peč 40–50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Chladnutí: Nech bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklop na mřížku a nech zcela vychladnout.
- Servírování: Před podáváním posyp moučkovým cukrem.