Mandlová hrníčková bábovka

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mleté mandlové mouky (nebo jemně mletých mandlí)
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku rozpuštěného másla (nebo oleje)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry (volitelné)
  • Plátky mandlí na posypání
  • Moučkový cukr na závěrečné posypání

Postup přípravy

  • Příprava: Předehřej troubu na 170 °C a vymaž formu na bábovku máslem, poté ji vysyp moukou nebo strouhankou.
  • Suché ingredience: V míse smíchej polohrubou mouku, mandlovou mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
  • Mokré ingredience: V jiné míse vyšlehej vejce, přidej mléko, rozpuštěné máslo (nebo olej) a vanilkový extrakt. Pokud používáš citronovou nebo pomerančovou kůru, přidej ji teď.
  • Spojení: Postupně přidávej mokré ingredience k suchým a míchej, dokud nezískáš hladké těsto.
  • Pečení: Nalij těsto do připravené formy, posyp plátky mandlí a peč 40–50 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Chladnutí: Nech bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklop na mřížku a nech zcela vychladnout.
  • Servírování: Před podáváním posyp moučkovým cukrem.