Ingredience:
- 100 g mandlí (loupaných)
- 1 stroužek česneku
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citrónové šťávy
- Hrst čerstvé petrželky
- Hrst čerstvého tymiánu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:
- Příprava mandlí: Mandle namočte do horké vody na 10 minut, aby změkly. Poté je sceďte a dejte stranou.
- Česnek: Na pánvi zahřejte olivový olej a lehce osmahněte nasekaný česnek, dokud nezměkne a nezíská zlatavou barvu.
- Mixování: V mixéru smíchejte mandle, osmažený česnek, smetanu a citrónovou šťávu. Mixujte do hladké konzistence.
- Bylinky: Přidejte nasekanou petrželku a tymián do mixéru a znovu krátce promixujte, aby se bylinky dobře promísily s omáčkou.
- Dochucení: Osolte a opepřete podle chuti. Omáčku můžete podávat teplou nebo studenou.