Mandlové lívance

Ingredience

  • 150 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte mouku, mleté mandle, prášek do pečiva, cukr a sůl. Přidejte vejce, mléko, vanilkový extrakt a rozpuštěné máslo. Promíchejte do hladkého těsta a nechte 10 minut odpočinout.
  • Smažení lívanců: Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej. Nalijte malé množství těsta a smažte na středním ohni, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky. Otočte a dosmažte dozlatova.
  • Dokončení a servírování: Lívance naskládejte na talíř, posypte plátky mandlí a moučkovým cukrem. Přelijte javorovým sirupem nebo medem a ozdobte ovocem.